lørdag 5. desember 2009

ABC i ord og bilder runde 2 - K


Minimalt med bloggelyst om dagen, men jeg vil jo så gjerne fullføre alfabetet en gang til. Så etter lang tids tenking ender mitt bidrag i dag opp med kjøpesenter som løsning på bokstaven K.

Et kjøpesenter  er en samling av butikker på ett sted som markedsføres som en enhet under et eget navn.
De første former for moderne kjøpesentre dukket opp i USA i 1916. Market Square i Chicago i Illinois hadde 28 butikker, 12 kontorer og 30 leiligheter samlet rundt en sentral plass, og her var også parkeringsmuligheter.

Det første norske kjøpesenteret ble åpnet på Eidsmarka i Bærum i 1953 og hadde en salgsflate på 1650 kvadratmetre. Utviklingen fortsatte med Tveita og Lambertseter og fulgte utbyggingen av drabantbyene. Kjøpesenteret på Lambertseter med 5200 kvadratmeter regnes for det første virkelige kjøpesenter og ble åpnet i 1957, og Veitvet med 12000 kvadratmeter i 1958. Det fantes 11 kjøpesentre i Norge i 1969, 62 i 1970, 165 i 1980 og 552 i 1990. Uvisst hva tallet er i dag, men det er mange.

Personlig synes jeg et kjøpesenter er å foretrekke når jeg skal ut på shopping. Grunnen er jo at man har alt på et sted. Byshopping er koseligere på et vis, men det skjer stadig sjeldnere for min del.

Da jeg var i Paris for en liten stund siden fant vi også et par kjøpesentere, og jeg må jo si at de ser endel mer eksklusive ut en våre kjøpesentre...

Disse bildene er tatt på Galeries Lafayette i Paris.
Det var imponerende flott der inne, jeg vil nesten si at det var flottere enn på Harrods i London, for de som evt. har vært der.. Sånn til sammenligning.

Vi mangler slike råflotte kjøpesentre her til lands, men det er kanskje like greit, for der har vi jo heller ikke råd til å handle..

For flere innlegg om bokstaven K ta en titt hos Petunia.


11 kommentarer:

Henny sa...

Galeries Lafayette er da et flot indkøbscenter! Men ellers er jeg nok ikke meget begejstret for indkøbscentre. Vi fik et her i Hjørring for små 2 år siden, og jeg har kun været der en gang, og da købte jeg ingenting! Jeg synes, at indkøbscentret nærmest har lagt resten af byen øde, og det irriterer mig.

Petunia sa...

Wow! Storslått da!! Jeg liker egentlig ikke kjøpesentre. Jeg har aldri besøkt noen i utlandet, så dem kan jeg ikke si noe om, men her i Norge så syntes jeg alle er like. det er de samme butikkjedene i alle og lite variasjon. Har du sett ett osv.
Men jeg går der jo og handler der for det da;)

Turid Holm Flaa sa...

Oi, er dette et kjøpesenter, så jo mest ut som en kirke eller konsertsal. Men det er vel kanskje slik at kjøpesentrentene er blitt vår tids katedral.

Fine bilder og et flott innlegg.

Anna Lisa sa...

Tusen takk for koselig besøk hos meg. Ønska deg også en fin adventtid.
Kos deg!!
Klem

sissels sa...

Kjøpesenter er vi jo storvant til her ute i distriktet - hi hi.

Det er faktisk kjempemoro med adventskalenderen - gøy å åpne en pakke (på natt)morran vet du. Angrer ikke på at jeg ble med denne gangen.

Anonym sa...

På Galeries Lafayette har jeg faktisk vært for mange år siden. En trenger ikke å handle, det er en fryd for øyet og bare se på utsmykningen. Flotte bilder! Ha en riktig god uke!

Living next to me sa...

ja det der var ikke akuratt mosseporten , men lekkert var det. Kjekt med butikker under tak i kjøpesenter på denne tiden. God advent F

Sportsglad(anja) sa...

Sikke flot der er i det indkøbscenter. Der er rigtig mange mennesker i byen i denne juletid, så man skal væbne sig med megen tålmodighed, når man handler ind, og jeg gruer lidt for det. Jeg elsker at købe julegaver, og ose rundt, men jeg kan godt pludselig få nok, SÅ gider jeg bare ikke mere, men så må man jo tage e kop kaffe eller noget, og så fortsætte, så tålmodigheden, DEN skal man have med i disse dage. I hvert fald er hvor jeg bor :)

Mia sa...

köpcenter?? ser ut som foajen på ett femstjärnors hotell eller något sånt, säkert lika dyrt också :)

Ellen sa...

Gallerie Lafayette ja!! Dyrt men lekkert!!

Kjøpesenter er fint når det regner... men ellers så foretrekker jeg butikker med sjarme og egenart..

Melusine sa...

Åh, det var sannelig et mye mer eksklusivt kjøpesenter enn vi er vant med på disse kanter! Du har nok rett i at vi sikkert ikke hadde hatt råd til å handle i butikkene om vi hadde slike kjøpesentre her til lands ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin